Joomla je užívateľsky nenáročný redakčný systém, ktorý vám umožní tvoriť webové stránky a webové aplikácie.

Mnoho charakteristík, vrátane jednoduchého ovládania a rozšíriteľnosti z neho urobili jeden z najpopulárnejších webových softvérov vôbec.

A to najlepšie na ňom je, že Joomla je Open source riešenie. To znamená, že je voľne dostupné úplne pre-kaž-dé-ho!

 

Čo to je redakčný systém?

Redakčný systém, skrátene CMS (z anglického content management system), je softvér ktorý dohliada na každý jeden kúsok obsahu vašeho webu, rovnako ako vaša miestna verejná knižnica dohliada na všetky knihy a spravuje ich.

Týmto obsahom sa myslia texty, obrázky, videá, hudba, dokumenty alebo čokoľvek iné na čo práve teraz myslíte.

Obrovskou výhodou pri používaní CMS je, že pre svoju obsluhu nevyžaduje takmer žiadne technické znalosti a vedomosti o tvorbe webových stránok.

 

Aké stránky možno s Joomlou vytvoriť?

  • Firemné weby a portály
  • Firemné intranety a extranety
  • Online magazíny, noviny a publikácie
  • E-shop a online rezervačné portály
  • Stránky pre vládne a mimovládne organizácie
  • Stránky pre neziskové organizácie
  • Komunitné weby
  • Blogy
  • Osobné a rodinné weby
  • ...akékoľvek iné

 

Kde konkrétne možno vidieť Joomlu v akcii?

Celkové množstvo stránok je nemožné vypátrať. Počet stiahnutí sa však vyšplhal nad 50 000 000 kópií a neustále stúpa. Preto sa dá predpokladať, že počet živých stránok sa taktiež ráta na milióny.

Ak chcete vidieť Joomlu v akcii, veľa stránok nájdete v oficiálnom katalógu Joomla stránok. Registrácia do neho je dobrovoľná, preto tu nájdete iba minimálny zlomok z ich celkového počtu. Mimochodom, stránka na ktorej sa práve nachádzate taktiež beží na tomto redakčnom systéme, rovnako ako väčšina referenčných webov ;).

 

Chcem si vytvoriť web pomocou Joomly, ako začať?

Joomla je navrhnutá tak, aby sa jednoducho inštalovala a nastavila, aj v prípade že ste úplným začiatočníkom v tvorbe webstránok. Niektoré hostingové spoločnosti ponúkajú jej predinštaláciu „jedným kliknutím“. Môže tak bežať v priebehu niekoľkých minúť či dokonca sekúnd.

Použitie je relatívne jednoduché. Spravovať web po obsahovej stránke zvládne hravo každý, kto už niekedy robil s textovým editorom typu word.

Aká je situácia, ak si chcete web sami aj zostaviť? V tomto prípade sa taktiež nemáte čoho obávať. Ak chcete vzhľadovo a funkčne jednoduchý web, ste ochotný investovať pár hodín do oboznámenia sa s Joomlou a máte chuť niečo nové sa naučiť, smelo do toho! K dispozícii máte aj stovky rôznych dizajnov. Tie už ale zadarmo zväčša nie sú.

Požadujete od svojho webu viac? Chcete unikátny dizajn? Vyhliadli ste si template, ale neviete si s ním rady? A k tomu všetkému chcete mať obsah svojho webu pod kontrolou? Jednoducho sa obráťte s tvorbou na mňa, prípadné iného skúseného „joomlistu“.

Po profesionálnom zostavení vám postačí len minimum inštrukcií a svoj nový web si budete môcť spravovať samostatne.

Všetko dôležité nájdete na oficiálnych stránkach. Rozšírenia, ktoré posúvajú hranice tohto CMS-ka takmer do nekonečna nájdete tu. Základná dokumentácia je dostupná len v anglickom jazyku, no samotný program a tiež veľa jeho komponentov má svoje slovenské preklady.

 

Prečo zvoliť práve Joomlu?

Ide o najpopulárnejší univerzálny CMS systém, ktorý je momentálne dostupný. Komunita používateľov a vývojárov neustále rastie. Jej korene siahajú až do roku 2000, s viac ako 200 000 aktívnymi členmi komunity a prispievateľmi. Budúcnosť preto vyzerá svetlo, vývoj neustále napreduje.

Joomla nie je len samotný CMS systém. Na svoje si prídu aj developery, ktorý potrebujú zostaviť zložitejšie webové aplikácie. Ak potrebujete niečo, čo neponúka štandardný balík, môžete siahnuť do koreňov aplikácie, ktorá stojí na sofistikovanom frameworku.

Ak vás táto téma zaujíma, viac informácií nájdete na tejto stránke. Táto cesta je však určená len pre programátorov. Ako štandardných užívateľov nás zaujímajú predovšetkým základné funkcie systému.

 

V ďalšom období budem prinášať nové a praktické informácie pre tých, ktorí si chcú zostaviť svoj vlastný web, ale aj pre tých, ktorí chcú rozšíriť svoje znalosti o tomto redakčnom systéme.

Ak chcete byť informovaní, jednoducho sa pridajte k našim fanúšikom. Budete mať istotu, že vám žiadna z nových užitočných informácií neunikne. Pre tých, ktorý chcú naozaj cenné vedomosti, som pripravil ebook 5 najväčších chýb a sériu emailov 4x4 skilly šikovného marketingu. Smelo po nich siahnite...