Nová Joomla 3.7 je na svete.

Okrem tradičnej záplavy drobných úprav a ladenia bugov prináša aj zopár vymodlených noviniek.

Pozrite sa na prehľad toho najlepšieho z jej inovácií použiteľných pre váš web.

 

Najhorúcejšia novinka – Voliteľné polia (Custom fields)

Pre mnohých znamenajú koniec bezradnosti.

Chceli ste niekedy k článkom pridávať dodatočné atribúty, pravidelne sa opakujúce položky, rôzne hodnoty jedného parametru?

Ak s Joomlou pracujete dlhšie, určite ste tento problém riešili.

Vezmime si jednoduchú situáciu:

Máte blog a v článkoch kde tu potrebujete uvádzať zdroj použitých informácií alebo materiálov. Chcete aby zdroj vyzeral vždy rovnako – tučné písmo, sivá farba atď..

V staršej verzii riešiteľné, no trošku ťažkopádne. „Ako som to formátoval naposledy? Bola ta farba #777 či #888? Dal som font hrubý či šikmý? No nič musím to zase skontrolovať!“

Od verzie 3.7 elegantne riešiteľné pomocou voliteľných polí. Vytvoríte pole tipu text, priradíte k želanej kategórií, raz naformátujete a môžete zas a znova využívať na uverejnenie zdroja pri každom článku, ktorý si to vyžaduje.

Aké tipy voliteľných polí môžete vytvoriť:

  • text
  • textová oblasť
  • celé číslo
  • editor
  • farba
  • kalendár
  • médiá
  • používateľ
  • prepínač (radio)
  • sql
  • skupina používateľov
  • URL
  • zaškrtávacie polia
  • zoznam
  • zoznam obrázkov

Voliteľné polia možno vytvárať pre články, kontakty a používateľov. Rovnako sa však dajú integrovať aj vývojárom do externých aplikácií.

Používateľské práva, viacjazyčnosť, vzhľady a ďalšie možnosti slúžia pre ich dokonalé prispôsobenie vašim požiadavkám.

Jediná škoda, že sa do prvých verzií nezmestilo aj voliteľné pole typu galéria. Z verzie 3.7 je vyradené. Keďže ale v pláne bolo, verím že sa objaví v niektorej z blízkych aktualizácií.

Už aby bola tu :).

 

Manažment viacjazyčných prepojení

Viacjazyčnosť nie je v Joomle ničím novým. Kto ale niekedy robil so stránkou vo viacerých jazykoch možno postrehol, že jej chýbalo pár kozmetických detailov.

Tak napríklad:

Vedeli ste k sebe priradiť dve významovo rovnaké podstránky menu vo viacerých jazykoch, no nevedeli ste k sebe priradiť dva články z blogu. Pri prepnutí z jedného jazyka do druhého sa používateľ dostal, v tom lepšom prípade, na zoznam všetkých článkov a pôvodne zobrazený článok blogu musel nanovo vyhľadať.

Aj táto nedokonalosť je dnes prekonaná. Články v rôznych jazykoch nielenže môžete k sebe priradiť, ale všetky prepojenia môžete spravovať pohodlne z novej komponenty Viacjazyčné prepojenia.

Spravovať sa dajú viacjazyčné verzie článkov, položiek menu, kontakty, kategórie a kanály noviniek.

Komponenta poskytuje vynikajúci prehľad o vytvorených prepojeniach medzi všetkými použitými jazykmi a umožňuje ich vytvárať.

Viacjazyčnosť je konečne združená pod jednou strechou.

 

Flexibilné priradenie článkov k položkám menu

Správa obsahu je v redakčných systémoch vždy na prvom mieste.

Posúvať daný princíp v systéme Joomla ustavične vpred je výzvou, ktorú tím okolo jedného z najlepších CMS systémov neustále rieši a dolaďuje.

Okrem dávnejšie pridaného filtra pri priraďovaní článkov a možnosti ich okamžitej úpravy, pribudla tentokrát praktická možnosť ako vytvoriť položku menu, článok a následne kategóriu v jednom kroku, bez nutnosti preskakovania medzi jednotlivými položkami.

Jednoznačné plus pre rýchlosť a prehľadnosť práce s webom.

 

Vlastné menu pre administráciu

Ďalšia super pomôcka pre tých, ktorí trávia veľa času v administrácii stránky.

Menu si teraz viete vytvárať nie len pre frontend (používateľské rozhranie) ale aj pre backend (administrátorské rozhranie).

Môžete si vytvoriť ľubovoľné menu a vložiť do neho najčastejšie navštevované časti administrácie.

Vítaná funkcia, ktorú ocenia nie len administrátori stránok, ale aj ich majitelia, ktorí zasahujú do správy web stránky.

 

 

Zoznam všetkých vylepšení je ďaleko dlhší. Celkový súhrn aktualizácií Joomly 3.7 nájdete na oficiálnej stránke. Ich počet presahuje číslo 700.

Nám, aktívnym používateľom, nezostáva nič iné, ako poďakovať neziskovke Open Source Matters za ďalšiu skvele odvedenú prácu, zálohovať svoje web stránky a „stlačit update“.