Pokrok ide ruka v ruke s dostupnosťou. V tomto ohľade bežia redakčné systémy vpred úžasne dlhými skokmi.

Nielen že sú dostupné úplne každému, kto o ne prejaví záujem, ale ich funkčnosť a možnosti pre tvorbu a správu web stránok sú takmer bez obmedzení.

 

Web stránky včera a dnes

Nie je to tak dávno, kedy by ste ako niekto, kto nemá páru o programovaní, mohli o samostatnej úprave stránky len snívať. O jej tvorbe bolo aj snívanie zakázané.

Pri každej zmene písmenka či slova ste museli zalarmovať svojho programátora a dúfať (niekedy márne) v čo najskoršiu nápravu. Dnes už toto môžete zvládnuť hravo sami. A tiež omnoho viac!

Samozrejme, pre väčšinu ľudí a firiem je stále výhodnejšie mať človeka, ktorý sa im o stránku postará. Či už vlastného alebo externého. Je však veľa začínajúcich, menších, úplnej samostatnosti chtivých, tých ktorí si chcú veci robiť sami, iných ktorí chcú stránkam vdýchnuť svojho osobného ducha … skrátka ľudí, čo si chcú spravovať či vytvoriť web svojpomocne.

 

Redakčný systém? Ale veď nejdem vydávať noviny...

To ani nemusíte. Redakčným systémom sa v tomto prípade nemyslí nič z oblasti publicistiky, aj keď i tu nachádza vynikajúce uplatnenie.

Redakčný systém = CMS (Content management system) = Nástroj na tvorbu a správu webových stránok

Názov dnes trochu nie je v súlade s tým, čo takáto „vec“ dokáže. Prischol im preto, že prvé podobné lastovičky slúžili na úpravu obsahu. Dnes je však situácia niekde úplne inde.

 

Čo všetko dnes redakčné systémy dokážu:

  • Tvorba stránky bez znalostí programovania
  • Úprava obsahu stránky bez programovania
  • Zmena vzhľadu, umiestnenia prvkov na stránke
  • Vytvorenie akéhokoľvek druhu webu – firemná prezentácia, eshop, katalóg, blog … tiež ich kombinovanie
  • Rýchle pridávanie nových podstránok, článkov, produktov do eshopu
  • Oddelený obsah od vzhľadu – ak sa rozhodnete zmeniť dizajn, netreba kvôli tomu vždy prekopať celý web

Redakčné systémy majú takzvaný front-end (to čo vidí návštevník stránky) a back-end (to čo vidí administrátor stránky). Celé kúzlo úprav prebieha zväčša v spomínanom back-ende.

Tu sa môžete prehrabávať všetkými zákutiami webu a meniť čo sa Vám zažiada. Samozrejme, aj toto vyžaduje určitú dávku trpezlivosti a učenia sa. No ak by ste to mali porovnať s časom stráveným nad učením sa HTML, CSS, PHP, Javascriptu atď., asi viete o čom hovorím.

Úpravu stránok v redakčnom systéme zvládne hravo každý, kto má akú-takú skúsenosť so základnou prácou na počítači. A aj ten kto ju nemá, to časom určite rozlúskne.

 

Ako začať s redačným systémom

Ak si chcete stránku takýmto spôsobom vytvoriť a nemáte žiadnu šajnu o tvorbe web stránok alebo práci s podobnými systémami, je dobré vedieť a urobiť nasledovné.

1.

Vyskúšajte si demo programu, ktorý chcete použiť. Na všetkých oficiálnych stránkach sú dostupné. Hovorím o deme administrácie. Základné veci sú tu nastavené, zväčša sa nedostanete ku všetkým možnostiam, aby ste im celé demo nerozbili, ale základné veci si budete môcť skúsiť.

2.

Stránku si môžete vytvoriť aj na svojom počítači a až potom hodiť na web. Budete si však musieť na počítači vyrobiť lokálny server. V skratke, potrebujete server + systém sa správu databáz + php. Tu niet o čom polemizovať. Keďže chcete tvoriť stránku a nie zisťovať, ako je možné že vôbec funguje, potrebujete niečo, čo všetko toto vyrieši jedným vrzom.

Presne toto za Vás urobí inštalátor xampp. Proste stiahnuť, inštalovať, spustiť a je to. Váš redakčný systém treba následne umiestniť do adresára ...xampp/htdocs/moj_nazov_stranky a môžete na ňom začať makať.

3.

Ak Vám nevadí, že budete stránku skladať priamo na webe, dá sa práca uľahčiť nasledovne. Nájdete hostingovú spoločnosť, ktorá ponúka službu automatickej predinštalácie Vami zvoleného redakčného systému. Takých zatiaľ nie je veľa. Ponúkajú len najrozšírenejšie open source (voľne dostupné) CMS inštalácie, no ako úplný začiatočník by ste aj tak mali siahnuť pravé po týchto programoch. To predovšetkým preto, že najľahšie nájdete odpovede na Vaše otázky (ktorých bude neúrekom).

4.

Každý CMS systém má svoj základný grafický dizajn. Niektoré majú na výber i viac kúskov. Ak to myslíte so svojou stránkou aspoň trochu vážne, odporúčame tento dizajn čo najskôr zmeniť. Treba si uvedomiť, že používateľov ako ste vy sú na svete milióny a nie všetci túto zmenu urobili. Takže nie je problém dostať sa na stránku, ktorá by tej Vašej sťa z oka vypadla.

Tieto dizajny stránok sa nazývajú - template. Nájdete veľa nekomerčných zdarma, tie krajšie samozrejme bude treba zakúpiť. Prípadne si môžete nechať vyrobiť unikátny na mieru.

5.

Základnou inštaláciou možnosti redakčného systému zďaleka nekončia. Existuje, zväčša pre všetky, veľké množstvo rozšírení. Zdarma aj platených. Tie dokážu posunúť možnosti celého webu omnoho ďalej ako základný balík.

Tu sa najviac odzrkadľuje krása open source programov. Keďže je kód voľne dostupný, každý na ňom môže stavať a doprogramovať si čo potrebuje. A to najlepšie, posunúť to ďalej, Vám.

 

Prehľad najrozšírenejších CMS

Povedali sme si už dosť o tom, čo TO všetko dokáže. Ale čo konkrétne je TO? Pozrime sa zľahka na najobľúbenejšie a najrozšírenejšie redakčné systémy.

Joomla!

Veľmi univerzálna a užívateľsky komfortná. Trochu nadnesene by som povedal – ak neviete akú stránku to vlastne chcete, použite Joomlu, urobíte s ňou hocakú stránku :). Niekto by mi mohol oponovať, že sú iné, ktoré sú vhodnejšie na pompézne riešenia veľkých portálov. Pre človeka, ktorý sa naozaj chce vyhnúť programovaniu, je to presne to, po čom treba siahnuť. Vytvoríte v nej firemnú prezentáciu, eshop, blog, katalóg, rezervačný portál, skátka akúkoľvek stránku.

Wordpress

Jednoznačne najrozšírenejší. Súvisí to ale s jeho zameraním. Wordpress je priam stavaný na blog. Takže ak chcete na stránke blogovat, veľa písať, uverejňovať články a podobne, je pre Vás ako stvorený. Uplatnenie nachádza stále častejšie aj pri inak zameraných stránkach, no jeho hlavná oblasť použitia je naďalej zrejmá a jednoznačná

Prestashop

Redakčný systém zameraný na predaj, to znamená na tvorbu eshopu. Má veľké množstvo zabudovaných funkcií, ktoré uspokoja aj náročnejšieho zákazníka. Či už Vás ako záujemcu o eshop v Prestashope, alebo priamo zákazníka, ktorý u Vás nakupuje.

Drupal

Taktiež veľmi rozšírený nástroj. Univerzálnosť je jeho najväčšou prednosťou. Obľúbený je hlavne na veľmi veľké projekty a aplikácie. Je tu však nutná väčšia znalosť programovania pre web, a preto by som ho odporučil skôr ľudom so skúsenosťami.

Ďalšie redakčné systémy ktoré by Vás mohli zaujímať:

  • SilverStripe
  • Magento
  • Typo3
  • Oscommerce
  • ...

Ponuka je naozaj bohatá. Okrem free riešení nájdete aj veľa komerčných produktov. Zameral som ale hlavne na tých z Vás, ktorí hľadajú voľne dostupné riešenia a chcú mať web stránku hoc aj úplne zdarma.

Na záver spomeniem ešte dve dôležité ingrediencie, na ktoré by ste nemali zabudnúť. Vaše pevné rozhodnutie a chuť pustiť sa do práce.