Hlavné ciele vývojárov v očakávanej verzii Joomla 4 boli jasné.

Priniesť jednoduchosť, s ňou spojenú lepšiu užívateľskú skúsenosť a zároveň poskytnúť výkonné nástroje pre programátorov.

Nás zaujíma predovšetkým zjednodušenie používania administrácie. Ako sa bude pracovať v novej Joomle 4?

V tomto prehľade odhliadneme od zmien ktoré ocení pri detailnom pohľade len grafický dizajnér (zmena farieb, ich kontrastov, typografie) a prejdime na veci, ktoré sa nás týkajú pri spravovaní webstránky.

 

Jednoduchšia administrácia a hlavné menu

menu administraciaČím menej položiek, tým plynulejšia práca.

Tak možno charakterizovať nové ovládanie admina. Nájdete v ňom iba 6 hlavných položiek, ktoré boli presunuté do zvislého ľavého panelu.

Kto sa radšej naviguje cez ikonky, príde si na svoje. Menu je možné zrolovať, aby zbytočne nezaberalo priestor a zostanú viditeľné iba symboly.

Na čo sa ja osobne teším najviac, je pridanie „rýchleho menu“. V pravej časti hornej lišty pribudne ikona rakety, pod ktorú si budete môcť sami rýchlo zadefinovať svoje najpoužívanejšie položky. Jedným kliknutím sa tak dostanete k pridaniu nového článku, nového produktu, k objednávkam v eshope, alebo na ľubovoľné iné miesto administrácie.

Šablóna bude AA kompatibilná. To znamená, že systém budú vedieť obsluhovať aj ľudia s telesným postihnutím, podľa štandardov W3C konzorcia.

 

Prispôsobiteľná prihlasovacia stránka

Ak sa vám vašej značky máli, môžete si ňou vytapetovať prihlasovaciu stránku, pridať svoje logo a podobne. Prípadne si ju prispôsobiť inak podľa svojho gusta.

prisposobena prihlasovacia stranka

Background photo created by freepik - www.freepik.com

 

Manažér pre správu článkov

V manažérovi článkov bolo taktiež na programe hlavne upratovanie.

Skrytie a zobrazovanie niektorých tlačidiel bude závislé od aktuálneho kontextu a potreby.

Ak napríklad do článku vložíte obrázok alebo link, po kliknutí na ne uvidíte priamo v editore kontextové menu, ktoré zobrazí len možnosti súvisiace s obrázkom alebo odkazom.

To je dosť výrazné zjednodušenie pri editovaní článku pre tých, ktorí sa strácali v záplave ikoniek, a radšej neurobili nič, akoby mali urobiť niečo zle.

Záložky pri editácii článku sa presunú z hornej časti dole a budú fixované, aby k nim mali jednoduchší prístup aj používatelia na mobilných zariadeniach.

 

Administrácia na mobilných zariadeniach

Pracovať s Joomlou deň čo deň by malo byť zážitkom. Všetko čo som z nového admina videl tomu zatiaľ nasvedčuje.

Každá výraznejšia zmena bola v mene zjednodušenia a prvotriednej mobilnej prístupnosti. Nie vždy keď na svojom webe potrebujete niečo zmeniť, máte po ruke PC, ale mobil sa niekde na dosah isto nájde.

Nepáči sa vám prednastavená modrá farba? Nastavte ju do svojich klubových farieb alebo prejdite na „stranu temnoty“.

joomla4 administracia

 

Ako sa na novú Joomlu 4 pripraviť? Aktualizujte už dnes!

4-ka ešte nie je dostupná pre koncových používateľov, ale na jej príchod sa treba pripraviť vopred.

Urobíte to tak, že svoje systémy aktualizujete alebo zmigrujete na momentálne najnovšie dostupné. Všetky zmeny vo verzii 3 sa momentálne dejú len v prospech prechodu na ďalšiu generáciu. To znamená, že postupnou a pravidelnou aktualizáciou systému a jeho rozšírení si zabezpečíte kompatibilitu aj s verziou 4.

Momentálne najnovšou je 3.9.5. Poslednou v tejto generácii bude verzia 3.10. Tá bude následne podporovaná jej vývojármi ešte dva roky. Pôjde však len o nutné chybové a bezpečnostné záplaty. Žiadne vylepšenia funkčnosti. Žiadne pridávanie nových funkcií. Nemá preto zmysel nechať sa oberať o jej nové možnosti dlhší čas.

Ako je to s aktualizáciou Joomly rozoberám detailne v tomto článku.

Testovacia verzia Joomla 4.0 alpha 7 je už pre vývojárov na svete. Na jej ostré vydanie treba ešte prejsť zopár míľnikov, a preto je práve teraz najlepší čas na prípravu.

Tak schválne. Na akej verzii je váš systém dnes?